Hooggevoeligheid bij kinderen

Help mijn kind is hooggevoelig, hoe kan ik hier mee omgaan?
Hooggevoeligheid bij kinderen is iets wat je steeds vaker hoort en ook steeds vaker voorkomt. In het verleden was bij een op de vijf kinderen sprake van hooggevoeligheid. Nu is dat al bij een op de drie kinderen.

Uiteraard zitten daar gradaties in. Waarom dat precies zo is, daar kan niemand een exact antwoord op geven. Deze kinderen zijn enorm gevoelig en hebben een sterk ontwikkeld zenuwstelsel. De gevoeligheid zit in het kind, je kunt daar niets aan veranderen. Deze kinderen hebben prachtige eigenschappen zoals empathie, eerlijkheid, inzicht, wijsheid en creativiteit. Er is niets mis met deze kinderen. Hun hooggevoeligheid is een normale manier van zijn. Je dient er alleen op een speciale manier mee om te gaan.
Helaas wordt hooggevoeligheid door sommige deskundigen afgedaan als een soort van modeverschijnsel. Terwijl in landen zoals de Verenigde staten en Groot Brittanië er officiële testen zijn om hooggevoeligheid te testen.

De vraag is nu wat is precies hooggevoeligheid en hoe kun je hier als ouders mee omgaan?
Hoog sensitieve kinderen beleven de wereld om hen heen veel intenser dan andere kinderen.
Over het algemeen schrikken ze veel sneller dan andere kinderen, reageren angstiger, zijn sneller geïrriteerd en kunnen zich enorm druk maken over details, die andere mens niet eens zien. Tevens  hebben ze een probleem met hun concentratie; ze zijn snel afgeleid door hun innerlijke wereld. Hoog sensitieve kinderen hebben voor hun leeftijd vaak een diep gevoelsleven, ze zijn zich scherper bewust van gevoelens en emoties van anderen. Ze kunnen op zeer jonge leeftijd nadenken over levensvragen en hebben vaak een enorme fantasie. Deze kinderen komen dan ook vaak wijs over.

De buitenwereld bestempelt deze kinderen regelmatig als eigenwijs, eigenzinnig, niet geïnteresseerd, overactief, moeilijk opvoedbaar en afgesloten. Het zijn echter liefdevolle kinderen, die vaak niet begrepen worden door hun omgeving, omdat ze zoveel wijsheid en gevoeligheid bezitten die voor velen niet te bevatten is. Deze kinderen willen de wereld ontdekken op hun eigen wijze en zijn wie ze zijn. Regelmatig krijgen deze kinderen medicijnen zoals Ritalin om ze rustig te krijgen. Ook krijgen ze soms ten onrechte een etiket opgeplakt dat er sprake is van een stoornis, zoals ADHD of een vorm van autisme. Er zijn overeenkomsten hiermee, maar ook verschillen. Hoogsensitiviteit is geen stoornis, daarvoor worden teveel mensen met deze eigenschap geboren. Men kan wel gedrag vertonen dat lijkt op een stoornis, maar dat gedrag is nooit continu aanwezig, alleen als er sprake is van overprikkeld zijn. Iemand die hooggevoelig is en daardoor overprikkeld is kan hierdoor twee soorten gedrag laten zien. Of degene reageert extreem druk, zeer emotioneel of agressief wat op ADHD lijkt of hij klapt dicht en trekt zich terug in zijn eigen wereldje wat op autisme lijkt. Hooggevoeligheid kan echter ook bestaan naast ADHD of autisme, dat maakt het erg lastig.

Andere kenmerken van hooggevoeligheid bij kinderen zijn:
*   Scherp horen, bijvoorbeeld geluiden snel hard noemen.
*   Geïrriteerd zijn door kleine ongemakken zoals labeltjes in kleding.
*   Intens reageren op lichamelijke pijn.
*   Gevoelige ogen, bijvoorbeeld licht snel fel noemen.
*   Aanvoelen van stemmingen en emoties van anderen.
*   Snel van slag en moe zijn.
*   Moeite hebben met plannen en structureren.
*   Zich snel zorgen maken, ook over grote problemen in de wereld.
*   Toetrekken naar kinderen die enigszins buiten “de groep” vallen.
*   Behoefte hebben aan een rustige omgeving met niet teveel mensen.
*   Moeite hebben met veranderingen.
*   Tijd nodig hebben om aan een nieuwe situatie of omgeving te wennen.
*   Zich goed kunnen verplaatsen in de gevoelens van anderen.

Voor ouders, maar ook voor scholen zou meer kennis over hooggevoeligheid essentieel zijn, want niet alleen thuis, maar ook op school kunnen deze kinderen vastlopen.
Vanuit mijn praktijk Farasha healing kan ik door in gesprek te gaan met ouders en hun hoog sensitieve kind kijken wat er precies aan de hand is en daarbij tips geven die helpend zijn voor ouders en kind. Het gebruik van bachbloesemremedies en het inzetten van healingsessies kan hierbij ondersteunend werken.

Voor meer informatie, neem gerust contact met op (06-28141537) of kijk op mijn website: www.farasha-healing.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *