Vrouw en overgang

De meeste vrouwen krijgen rond hun 50e levensjaar overgangsklachten. Of beter gezegd; overgangsverschijnselen, zoals één van de dames in mijn praktijk het noemde.
Maar voor veel vrouwen geeft het wel vervelende klachten, die van invloed kunnen zijn op onder meer de nachtrust en het sociale leven. 37% van al het ziekteverzuim onder vrouwen tussen de 40-60 jaar is een gevolg van overgangsverschijnselen.

De overgangsverschijnselen
Opvliegers zijn wel de meest voorkomende klachten en die komen meestal op erg vervelende momenten opzetten. Of ’s nachts waardoor slapen minder goed gaat. Met ook weer vermoeidheidsklachten als gevolg.
De klachten kunnen grofweg in 3 groepen verdeeld worden;
1. Neuro-vegetatief; opvliegers, veel zweten, hartkloppingen, slapeloosheid.
2. Lichamelijk; overmatige en/of onregelmatige bloedingen, veranderingen in de cyclus, droog slijmvlies (vaginaal, mond, ogen), gewrichtsklachten, osteoporose, spierklachten, haaruitval, vet of juist droog haar, vette of droge van huid, jeuk, duizeligheid, migraine/hoofdpijn, gewichtstoename, rusteloze benen, zware benen, kuitkrampen, gebrek aan eetlust of juist overeten, veranderingen in stoelgang.
3. Psychisch; nervositeit, wisselende stemmingen, angst, onrust, depressiviteit, lege nest syndroom, verminderd libido.
Niet alle symptomen zijn specifiek voor de overgang. Een aantal klachten kan zeker ook een andere oorzaak hebben. De overgang kan deze symptomen wel verergeren of zelfs in gang zetten.

Factoren die de overgangsverschijnselen kunnen verergeren zijn; koffie, alcohol, roken, stress, te weinig beweging (in de buitenlucht), insulineresistentie, hart- en vaatziekten, schildklierproblemen, traag werkende bijnier en een verhoogde blootstelling aan hormoonverstorende stoffen.

Natuurgeneeskunde en de overgang
Gelukkig is er wel veel te doen bij deze verschijnselen. Inmiddels heb ik veel ervaring met de behandeling van deze klachten. Wel is het erg belangrijk om steeds weer heel specifiek naar de vrouw te kijken; welke klachten er precies spelen en welke kruiden en eventueel celzouten of nog andere middelen daarop ingezet kunnen worden.
Iedere vrouw met overgangsverschijnselen gaat bij mij weer met haar eigen specifieke kruidenmiddel de deur uit. Afgestemd op haar klachten en haar als persoon. Zo behaal ik de beste resultaten. Iedereen is namelijk uniek en verdient dus ook een uniek samengesteld kruidenmiddel.

Een aantal tips

  • Eet voldoende groente, vis, noten, zaden, eieren etc
  • Stop met roken en beperk koffie en alcohol
  • Ga meer bewegen en het liefst ook veel in de buitenlucht.
  • Zorg voor voldoende rust
  • Draag kleding in laagjes

Een Nieuwe Tijd
Belangrijk is ook om de nieuwe fase in je leven te omarmen. Deze fase gaat vaak samen met kinderen die het huis gaan verlaten of in ieder geval al veel zelfstandiger zijn. Dit is erg wennen en kan je een heel leeg gevoel geven. Maar het geeft je als vrouw ook weer meer ruimte. Ruimte om weer meer bij jezelf te komen, als dit in de voorgaande periode minder mogelijk was. Ruimte om optimaal vrouw te kunnen zijn. Om je verder te kunnen ontwikkelen. Om vooruit te kijken hoe je je leven invulling wilt geven. De overgang is feitelijk een overgang naar wijze vrouw.
Een wereld vol nieuwe mogelijkheden gaat voor je open. Maak hier gebruik van.
En geniet van het leven!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *