Je bent neerslachtig en je verdient een reep chocolade? Moe, uitgeput en je verdient wel een snack? Herkenbaar? 

Weet je eigenlijk wel waarom je eet? En ben je je bewust van wat je eet? 
Deze twee laatste vragen zijn eigenlijk de kern van je voedingspatroon. Het is de kunst om heel bewust om te gaan met hetgeen je eet en waarom je eet. Heel simpel gezegd hebben we eten nodig om te kunnen leven. Maar willen we gezond leven moeten we ook gezond eten. Fysiek werkt dat nu eenmaal zo.
Toch lukt dat niet altijd omdat we ons allemaal weleens neerslachtig, moe of wat dan ook voelen. Dit is de mentale toestand van ons als mens. Vaak hebben we dan mentaal behoefte aan wat lekkers, ongezonds om ons zowel fysiek beter te voelen.
Tenminste….dat zeggen we dan tegen onszelf. 

Maar om je beter te voelen is het niet slim om dat te compenseren met ongezond voedsel. Je krijgt er later toch spijt van en je mentale gemoedstoestand wordt er dan niet beter op. Kortom; je komt in een vicieuze cirkel terecht waar je niet heel gemakkelijk uit komt. 

Beter is het om je af te vragen bij een dergelijk signaal of het wel honger of trek is. Om je af te vragen waar dat signaal vandaan komt. Vaak achterhaal je dan zelf al snel wat de werkelijke reden is waarom je “trek” hebt.

Het is moeilijk om dit snel te veranderen. Neem hier de tijd voor en doe het stap voor stap.
* Vraag je af of je werkelijk trek hebt of dat het gevoel ergens anders vandaan komt.
* Wil je toch wat knabbelen onder de film of uit verveling/gewenning: maak wat komkommertjes of pak een stuk fruit wat je in kleine stukjes snijdt
* Ga op zoek naar andere dingen om van het neerslachtige gevoel af te komen zoals bijvoorbeeld een wandeling buiten in het zonnetje of ga lekker wroeten in de tuin. Het voorjaar komt eraan mensen!
* Houd je gewoon aan een normaal eetpatroon: drie hoofdmaaltijden en drie gezonde tussendoortjes. Een keer wat lekkers mag, en dat moet je jezelf ook gunnen. Geniet er dan ook van. Maar zoals het voor veel dingen geldt, geldt het ook hiervoor….met mate!

Emoties de baas? Dat kan lastig zijn; maar blijf baas over wat je binnenkrijgt! 
Better safe than sorry.

Judith Fonken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *