Wat groeit er spontaan in jouw tuin?

Het voorjaar lijkt nu echt wel door te breken, op een wat druilerige dag na. Als je naar buiten kijkt dan zie je dat alles met de dag, of zelfs het uur, groener wordt en ook zijn er al volop insecten actief. Over de activiteiten van de vogels nog maar niet te spreken. Alles is volop in ontwikkeling en beweging. Een seizoen waar ik volop van kan genieten en iedere vrije minuut ben ik dan ook buiten. En het liefst met mijn handen tussen de planten en in de aarde. En ik weet zeker dat ik de enige niet ben 😉.

En ja, er komt van alles uit de grond geplopt. Hier in ieder geval wel. Een weelde aan planten.
En wat komt er bij jou in tuin nu allemaal naar boven?
Natuurlijk denk je nu aan de planten die je bewust in je tuin geplant en gezaaid hebt. Maar zeker zo interessant zijn de plantjes die spontaan in jouw tuin komen groeien. Bij mij wekken die altijd de meeste interesse. Ik heb een natuurlijke nieuwsgierigheid voor datgene wat spontaan in onze tuin komt groeien en al heel veel jaren laat ik dat gewoon staan. Zeker als ik het niet ken (al ken ik inmiddels wel heel erg veel natuurlijk), want dan ben ik heel benieuwd wat het gaat worden. Het is mooi om iets nieuws en onbekends de ruimte te geven om te groeien en ontwikkelen.

En de planten die bij ons komen groeien willen ons ook iets vertellen. Dat kan natuurlijk zijn dat we achterstallig onderhoud hebben of dat de bodem uit balans is. Maar er is meer. Degenen die al langer met de kruiden werken en/of al vaker van mij les hebben gehad of een kruidenwandeling bij mij hebben gevolgd, die weten waar ik het over heb.

Planten die spontaan bij je komen groeien en dat dan het liefst ook nog uitbundig, doen dat vaak omdat je ze nodig hebt.
Ik zal een voorbeeld geven; de Brandnetel. Als deze spontaan bij je komt groeien, dan kan dat natuurlijk betekenen dat je hoognodig moet gaan wieden in de tuin of dat je bodem tekorten heeft of teveel vervuild is. Maar het kan ook zijn dat jij de Brandnetel nodig hebt. Brandnetel bevat heel vitaminen en mineralen en misschien kom je die tekort. Hij geeft kracht en voeding. Ook heeft de Brandnetel een heel sterk reinigende werking en misschien is het goed om een keer te detoxen met de Brandnetel.
De Brandnetel heeft een hele prikkelende werking. Het kan bij vermoeidheid weer aanvuren, dankzij het stimulerende en voedende effect.
Van de andere kant kan hij juist de te vurige mens wat af blussen en zichzelf beter laten uiten.
Brandnetel helpt om los te laten wat je niet nodig hebt.
Al met al een nuttige plant dus. Eigenlijk heeft iedereen zo nu en dan wat Brandnetel nodig.

Groeit er helemaal geen Brandnetel in je tuin? Wellicht ben je iets te hard in de tuin aan het wieden geweest en ben je iets te netjes aan het tuinieren.

Toch wel interessant dus om met wat andere ogen naar je tuin te gaan kijken en de planten wat meer ruimte geven voor spontaniteit.
Aanrader; loop zo meteen, straks of dit weekend eens naar buiten en kijk wat er groeit. Kijk wat gedetailleerder dan je gewend bent, voel, ruik. Je zult versteld staan.

Wil je meer weten over wat de planten voor jou kunnen betekenen? Op zowel fysiek als energetisch gebied? Dan is het een goed idee om je aan te melden voor een kruidencursus. We gaan dan dieper in op de materie en de planten ook echt ontmoeten. En natuurlijk zelf ook van alles maken met de kruiden en wilde planten.

De eerste cursus, Heerlijke Lente, start binnenkort, dus meld je snel aan.
In deze cursussen is er niet alleen heel veel aandacht voor de kruiden en wilde planten, maar ook voor de seizoenen; wat hebben de seizoenen ons te bieden en te vertellen en hoe leven we het beste volgens de seizoenen en onze eigen natuur.
Er is zowel een ochtend- als avondgroep om bij aan te sluiten.

Ook het boek ‘Help, er groeit een plant in mijn tuin!’ is voor nu een echte aanrader. Je leert zo de planten herkennen en waarderen die nu aan het opkomen zijn. Je gaat met hele andere ogen naar je tuin en de natuur kijken.
In dit boek bespreek ik niet alleen welke stoffen in de plant zitten, wat de geneeskrachtige werking is en hoe je planten gebruikt, maar ook wat de plant laat zien en te vertellen heeft. En wat de meerwaarde is voor de biodiversiteit.

Overigens is de kruidencursus Detox; kruiden en andere tools, nu ook als online cursus beschikbaar. Het lesmateriaal wordt niet alleen in pdf-vorm aangeboden, maar ook in de vorm van een powerpoint videopresentatie. Dus op je gemak lezen, kijken en luisteren wanneer het jou uitkomt.

Alle cursussen zullen op deze manier online beschikbaar komen en zijn ook toegankelijk voor de cursisten van de live cursussen. Zo kun je ook na een live cursus alles een nog keer terugkijken en -luisteren.

Hopelijk tot ziens!