In mijn praktijk komen veel cliënten die al jaren rondlopen met bepaalde problemen. Ze hebben vaak al een heel traject achter de rug. Er is ook een grote groep die een tijdlang bij een psycholoog is geweest en toch niet het gevoel hebben dat ze hierdoor verder zijn gekomen in hun proces. Begrijp met niet verkeerd, psychologen doen fantastisch werk en ik wil hier zeker niet anders suggereren. Maar bij psychologie, de naam zegt het al, ligt de nadruk toch wel wat op de psyche, dus de geestelijke gezondheid. En de bijbehorende therapie bestaat voor een groot deel uit de dialoog tussen psycholoog en client. Maar wat nu als de oorzaak van de problemen moeilijk kan worden gevonden met woorden? Wat nu als deze oorzaak in het onbewuste deel van je geest zit, bijvoorbeeld omdat het trauma in je vroege jeugd heeft plaatsgevonden? Wat als praten geen oplossing (meer) biedt? In mijn ervaring en visie kunnen opstellingen je dan heel veel bieden. Dit zijn twee voorbeelden die ik gebruik in mijn praktijk.


Familieopstellingen

Opstellingen komen de laatste jaren steeds meer in de belangstelling te staan. En niet voor niets, want het is een zeer effectieve en tegelijk zachtaardige behandelmethode. Deze methode die ook bekend staat als systemisch werken is in de vorige eeuw ontwikkeld door de Duitse psychiater Bert Hellinger. Tijdens een familieopstelling worden de normaal gesproken onzichtbare verbanden binnen een familie, zichtbaar gemaakt doordat er een tableau vivant wordt opgesteld in de ruimte van de familieleden. Voor de hoofdrolspelers binnen zo’n familie wordt door de client een representant aangewezen, die informatie kan geven over de persoon die hij/zij representeert. Het werkende mechanisme hier achter wordt nog niet goed begrepen, maar vaak aangeduid als een ‘wetend veld’ van energie die deze representanten toegang geeft tot deze kennis. Zaken die voorheen niet duidelijk of niet uitgesproken werden, kunnen zo aan het licht komen. Dit alles geeft een helend effect op de client. Het werken met familieopstellingen is iets waarin ik lesgeef op de NEM Academy, waar ik ook mijn opleiding Intuïtief persoonlijk leiderschap geef.


Opstellingen van het verlangen

Intussen zijn er meerdere vormen van opstellingen ontwikkeld, naast de familieopstellingen. Zo wordt er in organisaties regelmatig gebruikt gemaakt van organisatieopstellingen. Ik heb me zelf recent verdiept in de methode die officieel IZR heet (Interactieve Zelf-Resonantie), die beter bekend staat als opstellingen van het verlangen of trauma-opstellingen. In deze methodiek kijk je minder naar de plek van de client in zijn of haar familie, maar meer naar de innerlijke wereld van de client. De methode is vooral gericht op traumaverwerking. Wat ik zo mooi vind aan deze methode is dat hij zeer zacht en voorzichtig is. Samen met de client neem je hele kleine stappen, waarbij je steeds een stukje van het trauma laat zien. De client hoeft niet weer in dat hele verhaal van vroeger te stappen en het opnieuw te beleven. Jij bent als begeleider een liefdevolle spiegel waarin de client naar zichzelf kan kijken en zo delen van zichzelf, die hij of zij had weggestopt, langzaam weer gaat toelaten. Hierdoor is het voor mij de meest zachtaardige en liefdevolle manier die ik ken om met trauma te werken. En… je hoeft er niet veel bij te praten, de aandacht zakt dan vanzelf meer naar het lichaam en het voelen!

Een prachtige methode om mee te werken en het stemt me dankbaar dat ik hiermee mensen in mijn praktijk verder kan helpen. Mocht je hierover nog vragen hebben, mail me dan gerust. Mocht je eens een opstelling in een workshop willen ervaren, kom dan gerust naar de workshop Opstellingen van het verlangen op vrijdag 12 mei 2023.

Saskia Basten
Huis van Transformatie