Een plant is meer dan alleen een inhoudsstof

Dankzij mijn opleiding en werk als docent Kruidengeneeskunde en natuurgeneeskundig therapeut (met als specialisme de kruidengeneeskunde) heb ik veel kennis en ervaring op het gebied van planten en gezondheid. De plant heeft hele grote gezondheidsvoordelen, deels bepaald door de inhoudsstof, ofwel de werkzame stoffen.
De inhoudsstoffen hebben allemaal een werking op een bepaald gebied, zoals reinigend, ontstekingsremmend, antibacterieel, -viraal, -schimmel, kalmerend, stimulerend, slijmoplossend, vochtafdrijvend, weefselherstellend, spijsverteringsbevorderend, cholesterolverlagend.

Inhoudsstoffen die hier verantwoordelijk voor zijn, zijn bv saponinen, tannines, glycosiden, salicylzuur, slijmstoffen, etherische olie, bitterstoffen, maar natuurlijk ook vitamines en mineralen.
Het mooie van de plant is meerdere van deze inhoudsstoffen in de juiste verhoudingen hierin aanwezig zijn. De verschillende inhoudsstoffen vullen elkaar aan, ondersteunen, versterken of verzwakken elkaars werking indien dit nodig is. Dit maakt de plant tot een mooi werkend systeem dat op de juiste manier zijn werk kan doen in ons lichaam. De plantstoffen worden ook herkend door het lichaam. Het lichaam kan ze verwerken.
De farmacie heeft deze inhoudsstoffen ook al lang geleden ontdekt, maar heeft deze geïsoleerd en daar een medicijn van gemaakt. Hierdoor valt de samenwerking van de inhoudsstoffen weg. Dat is jammer. Bovendien worden veel van deze stoffen synthetisch nagemaakt.

De inhoudsstoffen zijn het fysieke stuk van de plant. Buiten de inhoudsstoffen heeft een plant nog meer kwaliteiten. Om deze echt goed te leren kennen is kennis en ervaring op dit plantengebied erg belangrijk. En dus niet alleen de theorie, maar ook de praktijk. Het echt leren kennen van de plant en wat deze te bieden heeft. Het kunnen ‘lezen’ van de plant en kunnen zien en voelen wat deze voor ons kan betekenen. Dat is het echte werk met kruiden.
De plant heeft hele specifieke kenmerken. Dit is bv ook kleur, vorm, geur, wijze van groeien, groeiplaats. Dit geldt niet alleen voor de bovengrondse delen, maar ook voor het ondergrondse deel. Deze kenmerken vertellen ook veel over de werking van het kruid. Dit heet de signatuurleer. Hierover vind je op mijn website meer uitleg….
Voor veel aandoeningen zijn bovendien meerdere kruiden geschikt. Hoe komt het dat sommige kruiden bij de één wel goed werken en bij de ander niet? Dat komt omdat een kruid meer is dan alleen inhoudsstoffen. Een plant is een energetisch wezen dat ook op onze psyche , emotie en mentale stuk inwerkt. Zo hebben ze een energetische werking. Het kruid moet dus ook op dat gebied bij iemand passen. Een plant heeft een typologie die je ook goed moet leren kennen. Maar dit maakt het werken met kruiden juist zo interessant en mooi. En oneindig.
Wanneer een bepaalde plant het erg goed doet in de omgeving van iemand of daar spontaan gaat groeien, dan wil die plant daarmee aangeven dat die persoon die plant nodig heeft.

De plant heeft ons dus veel te ‘vertellen’. Welkom in de bijzondere wereld van de planten.
Nieuwsgierig geworden? Kom dan een keer mee wandelen met één van mijn Kruidenwandelingen of volg een keer een kruidencursus via het Kruidenrijk of het IVN. 
Kijk op mijn website voor meer informatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *