Je gevoel uiten

Als je vroeger niet in een veilige situatie hebt kunnen oefenen en leren je gevoelens te uiten, dan is het heel logisch dat daar later in je leven een blokkade op zit. Het was vroeger makkelijker en veiliger om niks te zeggen en dat was op dat moment de beste oplossing voor jou. Nu is dat niet meer zo. Nu wil je je kunnen uiten. Gelukkig kun je jezelf een hele hoop leren, ook hierin. Je kunt hierbij de volgende stappen zetten:

Neem zo vaak als het goed is voor jou een moment om echt te voelen hoe het met je gaat. Hoe voel je je nu, op dit moment? Ga daarvoor gewoon in een fijne stoel zitten en voel. Hoe voel ik me: blij/niet blij. Als ik me blij voel, voel ik me dan: tevreden, vrolijk, gelukkig, etc. Als ik me niet blij voel, voel ik me dan: verdrietig, boos, teleurgesteld, gefrustreerd, etc. Als je het nog moeilijk vindt om meteen gevoelens te kunnen herkennen, begin dan fysiek: voel ik mijn handen, mijn armen, mijn benen, heb ik het warm of koud, heb ik ergens pijn, wat voel ik aan de ‘binnenkant’ van mijn lichaam, kan ik mijn energie voelen??
Dit is echt de belangrijkste stap. Als jij heel goed weet hoe jij je voelt, kun je dat ook beter uiten naar een ander.

iStock_000009910829XSmall.jpgGa oefenen en sta je jezelf toe hierbij fouten te maken. Begin met simpele dingetjes. Als iemand aan je vraagt: hoe gaat het, probeer dan vanuit je gevoel te antwoorden. Of leg tegen een vriendin in een fijn gesprek uit wat er allemaal in je gebeurt. Ga van daar uit naar wat moeilijkere situaties. Kijk of je iets kan bespreken wat je best moeilijk vind, maar doe dit op een moment dat je gevoelens daarover niet te hoog oplopen. Zodat je goed bij je gevoel kan blijven. Zie het uiten als iets waar je beiden wat mee te winnen hebt, dus niet alleen ‘ik ben het nu kwijt, succes er mee’. Als je zoekt naar een win-win situatie, dus vooral voor jezelf maar ook voor de ander, dan wordt zo’n gesprek ineens heel anders.

Tenslotte nog een laatste, heel belangrijke: je mag fouten maken, maar vergeet vooral ook niet om je successen te vieren. Sta jezelf toe om tevreden te zijn als je het goed hebt gedaan! Zo ga je stap voor stap in de goede richting.

Dit was een blog die ik heb geschreven naar aanleiding mijn #durftevragen actie. In deze actie vroeg ik mensen om me te laten weten wat hun belangrijkste vraag/wens was. Ik hoop dat dit jou/jullie weer een stap verder helpt. Ik hoor graag een keer jouw ervaringen als je hiermee aan de slag gaat.

Saskia Basten
Transformatie coach en trainer
http://saskiabasten.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *