De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven is: accepteer dat je hooggevoelig bent. Als je dit kan accepteren, wordt je leven een stuk makkelijker. Dan kun je misschien na een tijd wel je hooggevoeligheid omarmen als een mooie kwaliteit. Een manier om dit te doen is er veel over lezen en praten. Hier onder staan enkele sites met veel gratis informatie.

Neem voldoende rust. Ook dit is erg belangrijk! Het gaat niet alleen om voldoende slapen, het gaat meer om structureel tijd in te plannen voor rust. Door de dingen van alle dag komen er veel prikkels in je lichaam en hoofd. Je hebt tijd en rust nodig om alle prikkels weer uit je lichaam en hoofd te laten stromen. Hierdoor kun je daarna weer verder.

Ruimte voor jezelf. Kijk of je in je huis een plek kan creëren die echt helemaal alleen voor jou is, al is het maar een fijne stoel met een tafeltje er naast. Ga hier elke dag zitten en voel hoe het met je gaat. Luister naar je lichaam. Je kunt dit doen door een bodyscan (zie hieronder voor uitleg).

Nog een goede tip is om meer contact te maken met je lichaam. Een bodyscan is daarvoor een goede methode. Op YouTube vind je natuurlijk veel voorbeelden. Dit zijn twee voorbeelden van goede Bodyscans, die maar 5-10 minuten duren:
https://youtu.be/SiZZlf3AYOo (van Chelsea Pottenger, Engelstalig, 10 min)
https://youtu.be/56pgwg_ASOY (van Commit Happiness, Nederlandstalig, ca. 5 min)
Het doel van deze bodyscan is dat je goed leert luisteren naar je lichaam. Die kan je precies vertellen hoe het met je gaat en wanneer je rust nodig hebt. Ben je al bekend met de bodyscan en wil je een stap verder? Dan is deze meditatie: ‘Luister naar je hart’ misschien iets voor jou:
https://youtu.be/mB4P7VJmoPs (ook van Commit Happiness, Nederlandstalig, ca. 15 min)

Zoek vaker mensen op die ook gevoelig zijn. Energie stroomt door alles heen. Als je met mensen omgaat die een lage energie hebben, kan dat jouw energie omlaag halen. Als je omgaat met mensen die een hoge energie hebben zul je je fijner voelen.

Let op je eten, er is eten met een hoge trilling (gezond, natuurlijk eten) en eten met een lage trilling (bewerkt, vet en zoet eten). Door eten met een hoge trilling voel jij je beter, door eten met een lage trilling voel je je minder goed. Het gaat niet om het aantal calorieën, maar om het soort eten. Wees voorzichtig met vloeistoffen met veel prikkels, zoals koffie, cola, sportdrank en alcohol.

Ga vaak naar buiten en het liefste de natuur in. De natuur is een prachtige plek om snel en makkelijk prikkels uit je lichaam te laten verdwijnen.

Hier volgen nog wat sites met goede informatie:
http://www.nieuwetijdskinderen.org
https://www.nieuwetijdskind.com/hsp-wat-is-hooggevoeligheid/
http://hsperson.com
https://www.psychologiemagazine.nl/thema/hooggevoeligheid/
https://www.elinesnel.com/kinderen/wat-mindfulness/

Saskia Basten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *