Dit blog gaat over eten. En dan niet zo zeer wat we in onze mond stoppen, maar de functie van onze mond. En ons gebit. Over het belang van goed kauwen. Hoe belangrijk is goed kauwen?

Steeds weer om mij heen zie ik dat veel mensen te weinig tijd nemen om te eten, echt te eten. Het is meer een hap slik weg. Of gedachteloos het eten naar binnen werken terwijl er bijvoorbeeld televisie gekeken wordt, achter de computer gewerkt wordt of tijdens het autorijden. Maar echt met aandacht eten gebeurt te weinig.

Goed kauwen wordt vaak verwaarloosd. Terwijl het toch niet voor niets een maal-tijd is. Door goed te kauwen wordt ons voedsel vermengd met speeksel en vermalen tot een brij. Ook wordt er het enzym amylase aan toegevoegd. Een belangrijk enzym voor de vertering van zetmeel. Feitelijk begint onze spijsvertering dus al in de mond. Als je goed kauwt tenminste.

Tijdens het kauwen wordt ons eten ook geanalyseerd en wordt dit doorgeseind naar onze hersenen. De hersenen sturen met deze informatie de rest van de spijsvertering aan.
Door goed te kauwen maken we dus een mooie brij van ons eten. En daar is de maag heel blij mee. Deze heeft namelijk geen kiezen gekregen en kan alleen maar kneden en vermengen. De maag kan dus niet kauwen. Daar hebben we ons gebit voor gekregen. De voedselbrij die ontstaat door goed te kauwen, kan door de maag veel beter verder bewerkt worden en dat is belangrijk voor de rest van de spijsvertering.

Door goed te kauwen kunnen we klachten voorkomen als een opgeblazen gevoel en het prikkelbaar darm syndroom. Ook geeft goed kauwen ons een gevoel van verzadiging waardoor we minder zullen gaan eten. Door goed kauwen maken de hersenen namelijk de stof histamine aan, een verzadigingshormoon dat 15 tot 20 minuten na de eerste hap vrijkomt.

Het feit dat er veel spreekwoorden zijn over de mond, wil zeggen dat onze mond een belangrijke rol speelt;
– Het water loopt hem in de mond
– Bitter in de mond maakt het hart gezond
– De mond vol hebben van iemand
– Het brood uit de mond nemen/stoten
– Iemand honing om de mond smeren
– Het smelt als boter in de mond met een mond vol tanden staan

Eet smakelijk en vooral; neem de tijd voor je maal-tijd. Eet bewust.

Hanneke de Brouwer – Kruid of zo