Een massage is gezond, omdat het op de eerste plaats een heerlijke ontspanning geeft.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat massage een uiterst doeltreffend middel is om zowel de psychische als lichamelijke gezondheid te verbeteren.
Of het nu handmassage, voetmassage, stoelmassage of ontspanning massage is maakt niet uit. Zelf werk ik tijdens massage graag met essentiële oliën. Deze kunnen processen versterken en ondersteunen.

1.  Massage verbetert het immuunsysteem
Door regelmatige massages verbeterd de weerstand. Het lichaam maakt namelijk meer witte bloedlichaampjes aan en het stresshormoon cortisol wordt verlaagd. Hierdoor wordt het immuunsysteem versterkt.

2.  Minder stress
Massage zet je gedachten even stil. Je zit minder in je hoofd en komt in je lichaam. Bezorgdheid, slapeloosheid en depressie verminderen. Massage is een heel doeltreffend middel bij spanningsklachten en stress. Hoe komt dat?
 Door massage wordt de productie van stresshormonen verminderd, zodat het lichaam de kans krijgt zich te ontspannen en te herstellen van grote inspanning.

3.  Je slaapt verbetert
Massage zorgt ervoor dat u sneller in slaap valt, en zelf dieper is. U wordt zo fris als een hoentje wakker! Tijdens massage wordt namelijk serotonine geproduceerd, dat ervoor zorgt dat u beter slaapt.

4.  Het gelukshormoon komt vrij
Door massage komen de stoffen serotonine en endorfine vrij, die ook wel het gelukshormoon worden genoemd.  Ze zorgen ervoor dat je blij, zorgeloos en prettig voelt. Ook kunt je pijn beter verdragen.

5.  U zit beter in uw vel
Massage bevordert een gezonde huid. Je huid wordt elastischer doordat spanningen in het bindweefsel worden los gekneed. Ook de doorbloeding in de huid verbetert. Hierdoor krijgt de kleur en de uitstraling van je huid een enorme boost!
Als je regelmatig laat masseren gaat je je ook zich op langere termijn beter in je vel voelen. De persoonlijke aandacht, warmte en respectvolle aanraking zorgt ervoor dat je zich gewaardeerd en prettig voelt. En dit straalt je ook uit naar andere mensen!

6.  Gespannen spieren worden soepel
Massage verzacht pijnlijke en stijve spieren. Er komt ruimte en ontspanning in de spieren, omdat blokkades en spanningen los gekneed worden. Massage houdt de spieren soepel!

7.  Massage verbetert de bloedcirculatie
Massage activeert de bloedsomloop. Hierdoor krijgen de spieren, organen, botten en huid meer verse voedingsstoffen. De energiedoorstroming wordt bevorderd, waardoor het lichaam nieuwe energie krijgt! Bovendien wordt de bloeddruk genormaliseerd door massage.

8.  Het verwijdert afvalstoffen
Doordat de bloedcirculatie en de lymfevaten worden geactiveerd, kunnen afvalstoffen het lichaam sneller verlaten.

9.  Betere ademhaling
Massage brengt je ademhaling tot rust. Mensen gaan vaak dieper ademhalen, waardoor er meer verse zuurstof naar longen en hart gaat. Na het sporten wordt een snelle ademhaling vertraagd, zodat deze normaliseert.

10.  Betere concentratie
Massage kalmeert je geest, waardoor u helderder kunt denken. Het is dus een heel goed idee om je eerst te laten masseren voordat u een belangrijke beslissing moet nemen!

Massage blijkt dus echt gezond te zijn!
De voordelen nog eens kort op een rij:
– U wordt minder snel ziek.
– U slaapt beter
– Stress vloeit weg uit uw spieren en hoofd.
– U wordt er zelfs aantrekkelijker, gelukkiger
en alerter van!

Susanne van den Berg