Verwachtingen loslaten

In dit blog wil ik een antwoord geven op een vraag uit een #durftevragen actie die ik eerder deed. Mensen mochten vragen insturen die hen bezighield. Dit was de vraag:

Hoe kan ik verwachtingen loslaten – over mezelf, maar bijvoorbeeld ook mijn kinderen – die mijn omgeving heeft of die ik denk dat mijn omgeving heeft en met dat loslaten zijn en laten zijn zonder te ‘pleasen’?

Dit is een thema dat ik veel zie bij klanten. Vaak doen we dingen juist wel of juist niet omdat we denken dat andere mensen er iets van vinden. Je kunt dit veranderen. Wil jij weten hoe? Lees dan nog even verder…

De meeste mensen leiden hun leven volgens een levensscript. Dit is het verhaal van jouw leven, dat je zelf hebt geschreven. Dit heb je geschreven als kind, maar daar ben je je nu vast niet meer bewust van. Het gebeurde toen waarschijnlijk ook grotendeels onbewust. Maar toch heb je zo’n levensscript geschreven. Dit levensscript is gebaseerd op wat je toen meemaakte. Door je opvoeding, de dingen die je toen overkwamen, de pijn en het verdriet, ontstond er een beeld van wat men (ouders, familie, leraren enz.) van je verwachtten. Op dat moment wilde graag aan dit beeld voldoen (dat is nu eenmaal wat een kind wil) en, tataaaa, de basis voor je levensscript.

Nu, nu je volwassen bent, reageer je vaak vanuit zo’n script. Vooral als er iets gebeurt dat je raakt. Dan grijp je onbewust terug op dat levensverhaal dat je als kind schreef. Het lastige hiervan is dat het geschreven is door een kind. En nu ben je volwassen. Je reageert dus in moeilijke situaties vaak vanuit een kind-stuk, terwijl het fijner zou zijn als je als volwassene kan reageren. Je kunt dit veranderen. Dat is niet zo heel makkelijk hoor, dat geef ik toe, maar het kan wel. Ik geef je hier een beeld van hoe dat kan. Lukt het niet, dan kun je altijd de hulp inroepen van een goede coach of therapeut.

De eerste stap is dat je voor jezelf opschrijft hoe de rode draad in je leven eruit ziet. Dit kun je doen door de volgende vragen te beantwoorden. Schrijf de antwoorden op!

  • Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen in je leven? Schrijf ze op van vroeger tot nu.
  • Wat zijn de (belangrijke) vervelende gebeurtenissen (geweest)?
  • Hoe reageerde je toen hierop?
  • Hoe reageer je nu als er iets vervelends gebeurt?
  • Wat zijn (belangrijke) de fijne gebeurtenissen (geweest)?
  • Hoe reageerde je toen hierop?
  • Hoe reageer je nu als er iets fijns gebeurt?

Als het goed is moet er nu een soort van patroon herkenbaar worden, een verhaallijn, een levensscript. De volgende stap is dat je heel goed laat letten op je reacties, vooral op vervelende gebeurtenissen. Deze reactie is namelijk deel van je levensscript. Elke keer dat je herkent dat je weer op diezelfde manier reageert (vanuit je script), zeg je tegen jezelf: Stop! Dit wil ik niet langer. Ik kies nu voor … (vul je wensen, dromen voor jezelf hier in).

Nogmaals, dit is niet gemakkelijk, maar hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt. Stap voor stap in de goede richting. Ik wens je er heel veel succes mee!

Saskia Basten
http://saskiabasten.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *